Før du går i svedehytten

 

Traditionel svedehytte:
Kvinder bruger en beklædning som dækker hele  kroppen skuldre, mave og ned under knæet. Evt  tshirt og bomulds   kjole  hvis  du  ikke har en svedehytte kjole. Mænd deltager i shorts. 

 

Temazkalli svedehytten  (mexicansk tradition)
Lettere påklædning er accepteret ved denne type svedehytte. I denne tildækker man sig  når svedehytte døren åbner sig og uden for svedehytten, evt med håndklæde eller badekåbe af bomuld. OBS Se hvad type svedehytte det er før du tilmelder dig.

Hvad kan jeg ikke ha med i svedehytten?
Briller, kontaktlinser, sko og høreapparater, egne instrumenter og  smykker, håret skal være løst, ingen hår elastikker eller andet hårpynt, egne drikkevarer, kan ikke medtages i svedehytten.  Er du i tvivl, spørg altid svedehyttemesteren.

 

Dagen før svedehytten ?
Spise lettere mad og ikke indtage alkohol eller  andet eforiserende,  opmærksom omkring at få rigeligt med vand.

 

Betyder det noget at jeg tager medicin?
Oplys til svedehyttemesteren at du tager medicin, og hvad for medicin du tager, oplys altid hvis du har en sygdom til svedehytte  mesteren.

 

Hvad skal jeg have med?
Det  er en god ide at have to håndklæder med ,et til at sidde på i svedehytten og til brug for ansigt i svedehytten. Du tager  lidt mad, frugt med til det fælles bord bagefter, hvor vi altid afslutter med et fælles måltid og får vores jordforbindelse tilbage.

Menstruation hvad med det?
Når du er i din måne kan du ikke deltage i den traditionelle svedehytte.                                                                                                   Ved Temazkalli (mexicansk tradition)  svedehytten  oplyser du svedehyttemesteren at du er i din måne ved tilmelding.
OBS Se hvilken type svedehytte det er før tilmelding.

 

Hvad betyder det hellige bål?
Ved bålet er vi respektfulde, der må under ingen omstændigheder smides cigaretskod eller andet ind i bålet, fire keeperen spørges altid om lov til at ofre tobak til bålet. Når vi er ved bålet lader vi vores verden af problemer og dagligdagens ting blive uden for,  snak om vaske tøj og barnepasning, shopping og hvad vi oplevede med  chefen og andet som er smalltalk  gemmer vi til bagefter når vi har været i svedehytten.  Ved bålet er vi i respekt og bøn.

Før ingang til svedehytten:
Temazkalli (mexicansk tradition),  Når det er denne form er det en social begivenhed og du må gerne være ved bålet  imens du venter på at svedehytte mesteren tilkalder deltagere. Stadigvæk spørges firekeeperen altid ved ofring af tobak til bålet.

Traditionel svedehytte:
Her opholder man sig ikke ved bålet og der tales ikke ved bålet, det er firekeeperen som udelukkende står for at den hellige ild bliver passet. Fire keeperen skal spørges hvis du vil nærme dig bålet og ofre tobak til den hellige ild.

Alter og navlesnor?
Fra svedehyttens åbning går der en linie til alter, dine smykker,ur og genstande du ønsker at få velsignet ligges på alteret. Fra alteret forsætter linjen til bålet. Denne linie må under ingen omstændigheder overtrædes af deltagere når ørne-fjer er hængt fra staven som befinder sig i alteret. Denne linie kaldes navlesnoren